Publicerat 3 september 2021 i kategorin Artiklar

Pass på skattereglerna

Gränserna börjar öppnas vartefter pandemin slås tillbaka. EU har godkänt ett digitalt covid-19-intyg som ska gälla för resenärer inom EU. Det digitala intyget kommer att göra det lättare att resa fritt.

Det digitala covid-19-intyget är utformat på samma sätt inom hela EU. Intyget ska underlätta resor inom Europa under coronapandemin. Det börjar gälla den 1 juli 2021 och kommer att användas i tolv månader. Alla EU-länder kommer att godkänna intyget som visar att man har vaccinerats, testat negativt eller tillfrisknat från covid. Den 1 juli avser den svenska E-hälsomyndigheten öppna e-tjänsten Covidbevis som gör det möjligt att styrka genomförd vaccination mot covid-19. Det blir en kostnadsfri e-tjänst för att kunna ladda hem ett digitalt intyg. E-tjänsten Covidbevis kommer senast i början av augusti även att ge möjlighet att hämta bevis på negativt covid-19-test och bevis på tillfrisknande.

Flera länder har inreseförbud för utländska medborgare som inte kan visa upp ett negativt testsvar för covid-19-infektion. Det är landet man reser till som avgör vilka regler som gäller där och den enskildes ansvar att kontrollera om kraven för inresa uppfylls. Exempelvis finns det idag ett inreseförbud från länder inom EU/EES till Sverige som gäller till och med den 30 juni 2021 eller till dess att annat meddelas. Förutsättningarna för att passera gränser skiftar och det är oklart hur länge de olika inreseförbuden kommer att gälla. Svenska resenärer behöver oftast ett intyg för att möjliggöra inresa i andra länder, är ett så kallat reseintyg eller friskintyg. Sedan den 31 maj krävs däremot inte ett negativt covid-19-test för att få resa in i Sverige från de nordiska länderna.

Antigentest, PCR-test, LAMP-test och TMA-test, hur ska dessa hanteras om de bekostas via företaget?
I väntan på det digitala covid-19 kan ett alternativ vara att arbetsgivaren väljer att betala för en provtagning. Om provsvaret inte visar på Covid-19 infektion kan ett reseintyg utfärdas. Intyget kan behövas för en tjänsteresa, eller kanske erbjuds som en förmån till de anställda som planerar sommarledigheten. Om en arbetsgivare väljer att bekosta en provtagning som görs för att intyga att en person inte har covid-19 är den skattepliktig, oavsett syftet. Anledningen är att utfärdande av reseintyg för att visa att en person inte bär på sjukdomen covid-19 inte är i syfte att skydda den enskilda personens hälsa. Syftet är främst för att intyga för tredje part att personen kan genomföra en resa utan att riskera andras hälsa. Därför blir det skattepliktigt. Det är inte heller skattefritt om en anställd behöver intyga för sin arbetsgivare att man inte har covid-19 för att kunna jobba på sin arbetsplats.

Adressen till e-tjänsten i Sverige är www.covidbevis.se

Publicerat 17 oktober 2024

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller ett mindre aktiebolag. Reglerna är inte beslutade än, men föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Förenklingar för enskilda näringsidkare   För enskilda näringsidkare som …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id och vips är bankkontot tomt. Genom att lära dig känna igen varningssignalerna kan du undvika att gå i fällan. Bedragare arbetar både metodiskt och långsiktigt och presenterar ofta …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på om du har tagit ut tillräckligt med lön för att kunna tillgodoräkna dig ett löneutrymme vid beräkning av gränsbeloppet enligt huvudregeln nästa år? Beskattning av utdelning från …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna på att redan nu börja arbeta med hållbarhetsredovisning, även om det ännu inte är ett krav. Jeanette Isaksson, Auktoriserad Redovisnings- och Lönekonsult på Akisa, berättar hur du kan komma …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och Ekobrottsmyndigheten har sammanställt några av de vanligaste metoderna som du bör vara uppmärksam på. Olika brottsupplägg    De flesta stora kriminella nätverken använder …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att spara en fotad kopia av kvittot som underlag för bokföringen. Det är en efterlängtad lagändring som kommer spara både tid och pengar. Men är det bara att kasta kvittot – eller är det något mer …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, berättar hur hon tror att regeln kommer påverka företagen och dess inhyrda konsulter, samt vad du som hyr in konsulter bör tänka på. Lagen (2012:854) om uthyrning av arbetstagare, den så kallade …

Läs mer

Publicerat 19 september 2024

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta med auktoriserade redovisnings- och lönekonsulter kan du frigöra tid för tillväxt och innovation. Här visar vi hur de kan hjälpa dig att möta dagens och morgondagens utmaningar. Stora krav på …

Läs mer

Publicerat 26 augusti 2024

Utbildning 28-29 augusti

Hej Allihop!

Hoppas ni haft en riktigt härlig sommar!

Vi vill bara förvarna om att vi är iväg på utbildning tors-fr 29-30 augusti och kontoret är då stängt. Det går som alltid bra att lämna material i lådan.

Ha en fortsatt härlig vecka!

/Rose-Marie, Sara, Elin och Jens

Läs mer

Publicerat 11 juni 2024

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett litet företag utan lagkrav på hållbarhetsredovisning. För att komma igång tog de hjälp av NSRS – en manual anpassad för små och medelstora företag. Marknadschefen Lina Andersson berättar …

Läs mer

Gå till startsidan